Site icon وبلاگ پیام گستر

چگونه به عنوان یک فروشنده حرفه‌ای قرارداد ببندید

هیچ راه قطعی برای بستن قرارداد وجود ندارد، اما نکات این مقاله به شما در ایجاد یک بازی برد-برد کمک می‌کند.

شما همیشه باید در مورد مشتریان بالقوه خود مطالعه کنید و رویکرد کسب‌وکار خود را در جهت تطابق با انتظارات و نیازهای آن‌ها، تغییر دهید/تعیین کنید.

هدف هر کسب‌وکاری که دغدغه توسعه دارد، کمک به مشتریان، حل چالش‌های جدید و در این فرایند، رسیدن به فروش بیشتر است. اما فروش یک هنر است و مانند هنر، سبک آن با گذشت زمان تغییر می‌کند. به همین دلیل است که در این مقاله از تکنیک‌های بستن قرارداد قدیمی و ناکارآمد عبور کرده و با کارشناسان فروش صحبت شده تا جزئیات دقیق بستن قرارداد موفق در دنیای امروز را بررسی کنیم.

بستن قرارداد چیست؟

بستن فروش، یا دریافت رضایت مشتری بالقوه برای توافق روی یک معامله و امضای قرارداد، همان چیزی است که باعث می‌شود کارشناسان فروش کمیسیون بیشتری دریافت کنند و کسب‌و‌کارها درآمدشان را افزایش دهند.

این مرحله، اوج تمام تلاش‌های شماست. شما زمان گذاشتید و با دلایل محکم، توضیح دادید که چرا راه‌حل شما می‌تواند مشکلات بالقوه مشتری را برطرف کند. حالا که پیشنهاد فروش خود را ارائه کرده‌اید، وقت آن است که بفهمید آیا مشتری بالقوه برای تعهد آماده است یا خیر.

رسیدن به پاسخ مثبت، نیازمند صبر و پشتکار زیاد است. مشتریان بالقوه اغلب قبل از اینکه به توافق برسند، جواب رد می‌دهند. مشکل این است که بسیاری از کارشناسان فروش قبل از رسیدن به جواب مثبت، ناامید می‌شوند.

رایج‌ترین تکنیک‌های بستن قرارداد کدامند؟

هیچ راه قطعی و یکسانی برای بستن قرارداد وجود ندارد. رویکرد شما براساس مشتری بالقوه و نیازهای او تغییر خواهد کرد. اما این لیست منتخب از روش‌های امتحان شده و واقعی، الگویی از استراتژی‌های فروش مناسب پیاده‌سازی و زمان مناسب برای اجرای آن‌ها را ارائه می‌دهد.

بستن قرارداد با فرض توافق (Assumptive Close)

این راهکار یک حرکت قدرتمند واقعی است که نیاز به اعتماد‌به‌نفس به خود و محصولتان دارد. در بستن قرارداد با فرض توافق، شما با این فرض که مشتری بالقوه می‌خواهد خرید کند و معامله تقریباً انجام شده است، پیش می‌روید. به‌جای اینکه از او بپرسید که آیا برای خرید آماده است، می‌پرسید که چه تعداد محصول می‌خواهند یا چه زمانی می‌توان راه‌حل را اجرا کرد. راهکار در اینجا قاطعیت است، بدون پرخاشگری که به خراب شدن روابط منجر ‌شود و مشتری بالقوه را بترساند. همچنین مهم است که اطمینان حاصل کنید که بستن قرارداد با فرض توافق درست پس از آن اتفاق می‌افتد که مزایای پیشنهاد خود را به‌طور کامل توضیح داده‌اید تا در ذهن مشتری بالقوه تازه باشد.

بستن قرارداد با طعمه رایگان (Puppy Dog Close)

این تکنیک بستن قرارداد از این ایده نشأت می‌گیرد که اگر یک فروشگاه حیوانات خانگی به شما پیشنهاد دهد که “با یک توله سگ بازی کنید” و آن را برای چند روز به خانه ببرید، عاشق آن می‌شوید و هرگز آن را برنمی‌گردانید. در بستن قرارداد با طعمه رایگان، یک دوره آزمایشی رایگان از محصول خود را بدون هیچ قید و شرطی ارائه دهید. امید این است که مشتری بالقوه محصول شما را آن‌قدر ضروری بداند که بعد از تست کوتاه مدت، نتواند از آن جدا شود.

بستن قرارداد با سنجش میزان علاقه (Scale Close)

این روش همچنین به‌عنوان بستن قرارداد با سنجش (gauge close) شناخته می‌شود. شما با پرسش مستقیم از مشتری بالقوه در مورد میزان علاقه او به محصولتان، سنجش اولیه انجام می‌دهید. (مثال: “در مقیاس یک تا ده، که یک به معنی ‘بیایید همین الان این گفتگو را تمام کنیم’ و 10 به معنی ‘بیایید اجرای این راه‌حل را از روز دوشنبه شروع کنیم’ باشد، چقدر احتمال دارد که برای خرید اقدام کنید؟”) بستن قرارداد با سنجش میزان علاقه دو کار انجام می‌دهد: به شما اطلاع می‌دهد که آیا ارزش محصول خود را به‎طور موثر منتقل کرده‎اید و همچنین فرصتی برای رسیدگی به هرگونه مشکلی که ممکن است به اشتراک نگذاشته باشند، به شما می‌دهد.

فرانسوا کارل، مدیر ارشد حساب‌های کلان در اشنایدر الکتریک که بیش از 20 سال در بخش فروش کار کرده است، گفت:”من می‌گویم که کنجکاوی کلیدی است. شما همیشه باید سوال بپرسید. شما باید کنجکاو باشید که آن‌ها به دنبال چه چیزی هستند و به چالش‌هایشان عمیق‌تر بپردازید. اگر گوش ندهید، خطر اینکه مکالمه به جایی نرسد زیاد است.

همان‌طور که در ادامه توضیح خواهیم داد، بستن قرارداد تنها مرحله مهم در قیف فروش نیست، اما قطعی است. شما یا معامله را می‌بندید یا نمی‌بندید. ماهیت حیاتی بستن فروش، می‌تواند آن را به یکی از استرس‌زاترین جنبه‌های فروش تبدیل کند، اما الزاماً اینطور نیست.

بستن قرارداد با کمبود (Scarcity Close)

این روش که به بستن قرارداد حالا یا هرگز (now-or-never close) معروف است، از حس قدیمی و همیشگی ترس از دست دادن (FOMO) برای ترغیب مشتری بالقوه به خرید استفاده می‌کند. شما معامله را با تخفیف یا مزیت اضافه برای مشتری بهتر می‌کنید، اما به شرطی که همین الان اقدام کرده و خرید کند. این روش عمدتاً زمانی کار می‌کند که مشتری بالقوه به‌طور جدی علاقه‌مند به خرید باشد، اما برای رسیدن به پاسخ مثبت به یک فشار کوچک نیاز داشته باشد.

بستن قرارداد با محدودیت (Takeaway Close)

این تکنیک براساس تمایل افراد به چیزهایی که نمی‌توانند داشته باشند، یا روش روانشناسی معکوس، سرمایه‌گذاری می‌کند. توجه داشته باشید که راه‌حل شما “ممکن است برای آن‌ها مناسب نباشد” یا اینکه شرکت آن‌ها “ممکن است مانند سایر شرکت‌ها واجد شرایط راه‌حل شما نباشد.” بستن قرارداد با محدودیت موثر است زیرا شما برعکس کاری را انجام می‌دهید که یک فروشنده به‌طور معمول انجام می‌دهد، یعنی فروش؛ بنابراین مشتری بالقوه آن را انتظار ندارد. مشابه با بستن قرارداد با کمبود، این تاکتیک تنها در صورتی کار می‌کند که مشتری بالقوه قبلاً علاقه خود را به محصول شما نشان داده باشد اما اقدام به خرید نکرده باشد.

بستن قرارداد با خلاصه‌سازی (Summary Close)

چرخه فروش به‌خصوص برای فروش B2B میتواند طولانی باشد. مشتری بالقوه‌ای که در حال مذاکره با فروشندگان مختلف در مورد محصولات مختلف است، ممکن است همه ویژگی‌های عالی راه‌حل شما را به خاطر نیاورد. در یک بستن قرارداد با خلاصه‌سازی، شما ویژگی‌های محصول و نحوه کمک آن به رفع نیازهایشان را مرور می‌کنید. این به مشتری بالقوه یک فرصت دیگر می‌دهد تا قبل از تصمیم‌گیری، واقعاً تجسم کند که محصول شما چه کاری می‌تواند برای آن‌ها انجام دهد.

چطور مهارت بستن قرارداد را بالا ببریم؟

پس از آشنایی با تکنیک‌های اثبات شده در فروش، لازم است با نحوه پیاده‌سازی آن‌‌ها آشنا شوید. در اینجا چند نکته وجود دارد که باید هنگام تلاش برای بستن معامله به خاطر داشته باشید.

 از چه اشتباهات رایجی در بستن قرارداد باید اجتناب کرد؟

تجربه می‌تواند بهترین آموزگار باشد، به خصوص زمانی که صحبت از “ندانستن” کاری به میان می‌آید. در اینجا دام‌های رایجی وجود دارد که باهوش‌ترین فروشندگان یاد گرفته‌اند بر آن‌ها غلبه کنند:

جان باروز، مدیرعامل JB Sales، یک شرکت آموزش فروش، می‌گوید: “من فکر نمی‌کنم فشار آوردن برای بستن قرارداد در بازار امروز جایی داشته باشد. من همیشه به مردم می‌گویم که فروش در مورد “فروش” یا متقاعد کردن کسی به چیزی نیست. بلکه در مورد کمک به افراد برای حل مشکلات یا دستیابی به اهدافشان است.”

باروز می‌گوید: “بستن قرارداد باید در هر مرحله از فرایند فروش اتفاق بیفتد. شما برای مراحل بعدی و جلسات در حال بستن قرارداد هستید. این یک فرایند دائمی است.”

فنون بستن قرارداد: مراحل بعدی

“همیشه در حال بستن قرارداد باش” یک شعار رایج در فروش بود. این شعار به “همیشه در حال ارتباط باش” تغییر یافته است. شما باید همیشه مشتریان بالقوه خود را مطالعه کنید و رویکرد خود را برای مطابقت با انتظارات و نیازهای آن‌ها تطبیق دهید. مشابه با شطرنج، حرکات اولیه شما اغلب حرکات نهایی شما را تعیین می‌کند. هنگامی که بقیه فرایند فروش استراتژیک و هدفمند باشد، بستن قرارداد به جای یک فتح، بیشتر به یک همکاری بین شما و خریدار تبدیل می‌شود.

منبع:

https://www.salesforce.com/resources/articles/sales-closing-techniques